Logo

Oracle

In de context van blockchain en smart contracts, verwijst een oracle naar een systeem dat externe gegevens (data van buiten de blockchain) naar de blockchain brengt. Smart contracts zijn zelf-uitvoerende contracten met de voorwaarden van de overeenkomst direct geschreven in code. Echter, vanwege hun geprogrammeerde aard, hebben smart contracts geen toegang tot of kennis van de wereld buiten hun netwerk. Oracles fungeren als bruggen tussen de blockchain en de buitenwereld, waardoor smart contracts kunnen reageren op externe gebeurtenissen, gegevens kunnen ontvangen en zelfs betalingen kunnen versturen naar de buitenwereld.

Er zijn verschillende soorten oracles, afhankelijk van de richting van de gegevensstroom (inbound of outbound) en de bron van de gegevens (software, hardware, consensus-gebaseerd, enz.). Ze spelen een cruciale rol in het functioneren van vele gedecentraliseerde applicaties (dApps) en DeFi-platforms door real-world data, zoals temperatuurmetingen, aandelenkoersen, of betalingsbevestigingen, toegankelijk te maken voor de blockchain.

Voor Immediate Edge-gebruikers kan het gebruik van oracles de mogelijkheden van handelsstrategieën uitbreiden door toegang te bieden tot een breed scala aan marktgegevens en gebeurtenissen buiten de blockchain. Dit kan helpen bij het informeren van beslissingen, het optimaliseren van handelsalgoritmen en het automatiseren van bepaalde acties gebaseerd op vooraf gedefinieerde voorwaarden.

Echter, het is belangrijk om op te merken dat de betrouwbaarheid van een smart contract sterk afhankelijk is van de betrouwbaarheid van het gebruikte oracle. Onnauwkeurige of gemanipuleerde gegevens kunnen leiden tot ongewenste uitkomsten. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan het ontwerpen van betrouwbare oraclesystemen en het waarborgen van de integriteit van de gegevens die zij verstrekken.

Oracles zijn essentieel voor de integratie van blockchain-technologie met de bredere wereld, en hun ontwikkeling en implementatie zijn cruciaal voor de toekomstige groei en het succes van gedecentraliseerde systemen, waaronder handelsplatformen zoals Immediate Edge.

 
Icoon voor Geverifieerd door de community

Gerelateerde Glossary woorden

Cryptografie

Cryptografie is een fundamentele pijler binnen de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie. Het betreft de

Read More >

Consensus

Consensus binnen de context van blockchain en cryptocurrencies is een mechanisme dat wordt gebruikt om

Read More >

Blockchain

Blockchain is een revolutionaire technologie die de ruggengraat vormt van de meeste cryptocurrencies, waaronder Bitcoin

Read More >