Logo

UTXO (Unspent Transaction Output)

UTXO staat voor Unspent Transaction Output, een term die voornamelijk wordt gebruikt in de context van Bitcoin en sommige andere cryptocurrencies die een vergelijkbaar transactiemodel volgen. UTXO’s zijn in wezen de hoeveelheid digitale valuta die overblijft na het uitvoeren van een cryptocurrency-transactie, die nog niet is uitgegeven door de ontvanger. Elke UTXO vertegenwoordigt een stukje digitale valuta dat kan worden gebruikt als input voor een nieuwe transactie, waardoor het de basis vormt voor het volgen van eigendom van cryptocurrency binnen het netwerk.

Het UTXO-model is fundamenteel anders dan het account-/saldo-model dat door traditionele banken en sommige andere blockchains wordt gebruikt. In plaats van een lopend saldo bij te houden, houdt het UTXO-model een gedetailleerde lijst bij van alle uitgaven die naar een gebruiker zijn verzonden en die nog niet zijn uitgegeven. Wanneer een gebruiker een transactie wil initiëren, selecteert het systeem automatisch een of meer UTXO’s als inputs om de transactie te financieren, creëert nieuwe UTXO’s als outputs voor de ontvangers, en retourneert eventuele resterende waarde als “wisselgeld” aan de verzender.

Voor gebruikers van Immediate Edge is het belangrijk om het UTXO-model te begrijpen, omdat het inzicht geeft in hoe transacties worden verwerkt en geverifieerd op de Bitcoin-blockchain. Dit model draagt bij aan de veiligheid en transparantie van het netwerk door elke transactie traceerbaar en onomkeerbaar te maken. Het begrijpen van UTXO’s kan ook helpen bij het optimaliseren van transactiekosten, aangezien de grootte en complexiteit van een transactie (en dus de vereiste fee) deels afhangen van het aantal gebruikte UTXO’s.

Hoewel het UTXO-model een efficiënte en veilige manier biedt om eigendom en transacties binnen bepaalde cryptocurrency-netwerken te beheren, kan het ook complexiteit toevoegen, met name voor nieuwe gebruikers die niet vertrouwd zijn met de technische aspecten van cryptocurrencies. Platforms zoals Immediate Edge kunnen helpen deze complexiteit te verminderen door gebruikers een toegankelijke interface te bieden voor het uitvoeren van transacties, terwijl de onderliggende technologie de integriteit en veiligheid van elke transactie waarborgt.

 
Icoon voor Geverifieerd door de community

Gerelateerde Glossary woorden

Decentraal

Decentralisatie is een kernprincipe van cryptocurrency en blockchain-technologie. Het verwijst naar de verdeling van controle

Read More >

Mining

Mining is een cruciaal proces binnen het functioneren van veel cryptocurrency-netwerken zoals Bitcoin. Het verwijst

Read More >